Sunday, December 1, 2013

PEMAKANAN LEMBU PEDAGING: DAUN POKOK BUAHAN DAN TANAMAN

Salam hormat,

DAUN POKOK BUAHAN DAN TANAMAN SEBAGAI BAHAN MAKANAN: BHG 1

Sebagaimana tajuk di atas, paparan kali ini ialah mengenai punca bahan makanan selain daripada rumput yang boleh dijadikan bahan makanan tambahan untuk lembu pedaging yang anda ternak.

Di dalam paparan bertajuk PENTINGNYA MATLAMAT BIDANGUSAHA, saya ada menyatakan pentingnya anda bertani secara bersepadu (integrated ) seperti di dalam slide yang bertajuk FITRAH PULANGAN USAHA. Cara begini bukan sahaja boleh meningkatkan kualiti pemakanan ternakan anda, ia juga mampu meningkatkan jumlah ternakan yang kawasan rumput anda mampu tampung pada satu-satu masa. Penggunaan bahan hijau ini secara optima boleh membantu mengitar semula segala sisa pertanian di kawasan anda.

Bahan hijau yang saya akan berikan gambaran kali ini meliputi batang jagung, daun kelapa sawit dan daun pisang. Ke tiga-tiga bahan ini memang sesuai untuk dijadikan bahan makanan lembu pedaging. Anda boleh berikan dalam bentuk segar dan juga boleh di peram ( silaj ). Kemungkinan anda memerlukan bantuan mesin pemotong atau perincih bagi memudahkan anda menggunakan bahan ini. Di pamiran hari peladang peringkat kebangsaan baru-baru ini saya perhatikan mesin yang berharga kira-kira RM4,200 adalah sesuai.








Jika anda menanam jangung yang tidak luas, anda bolih keringkan batang jangung berkenaan, setelah pemetikan buahnya, dan disimpan. Boleh diberikan kepada ternakan anda semasa musim kemarau di mana rumput agak berkurangan.

Daun kelapa sawit pula boleh diberikan dengan membawa pelepah-pelepah sawit dan di gantung ditepi-tepi pagar atau kandang. Lembu anda akan memakan daun-daun sawit dan meningalkan lidi dan pelepah sahaja untuk dilupuskan.

Dari sudut kandungan zat, berikut saya paparkan kandungan nutrien ketiga-tiga bahan tanaman ini untuk panduan (bagi mereka yang memahaminya). Pentingnya anda melihat kandungan protin kasar (CP%) bahan-bahan berkenaan.



Skian dahulu,


Dr Azizol Mohd Sharun

No comments:

Post a Comment